فهرست مطالب

پژوهش های مابعدالطبیعی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های مابعدالطبیعی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهره زارعی صفحه 7

    موضوع فلسفه مطلق وجود است که سایر مراتب، از حق تعالی تا آخرین مراتب وجود، را در بر می گیرد. مرکز هستی و سرسلسله موجودات، که غالبا از او به واجب‌الوجود تعبیر می‌کنند، در فلسفه اشراق با عنوان «نور الانوار» شناخته می‌شود. سهروردی در نظام اشراقی خویش، پس از اثبات نور الانوار و وحدت او، به نفی صفات زایده از آن ساحت می‌پردازد. درباره علم و فعل او نیز دیدگاه بدیعی ارایه داده است. ملاصدرا با اینکه برهان صدیقین خود بر اثبات واجب تعالی را با برهان سهروردی قریب ماخذ می داند، لکن با توجه به اعتباری بودن وجود در فلسفه سهروردی، شبهه ابن کمونه را بر طریقه او در اثبات واجب، وارد دانسته است. در مورد علم و سایر صفات خدا نیز، یا گفتار سهروردی را نقد کرده و یا در پاره ای جزییات، آرای متفاوتی با او اتخاذ کرده است. در نوشتار حاضر ضمن بیان دیدگاه‌های سهروردی در این باره، به اختلافات و انتقادات ملاصدرا بر او پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شیخ اشراق، ملاصدرا، اثبات واجب الوجود، علم خدا، نفی صفات
  • رضا نقوی*، غلامرضا فیاضی صفحه 35

    در این مقاله به نقد و بررسی  دلایل عمده فیلسوفان مسلمان برای نفی ماهیت از واجب الوجود پرداخته می شود. ابتدا با تفکیک معانی سه گانه ماهیت و سه تفسیر مختلف از اصالت وجود، تلاش می‌شود تا  تصویر روشنی از محل نزاع به دست دهیم. سپس مهم‌ترین ادله نفی ماهیت از واجب را ذکر کرده و نشان داده می شودکه اکثر این ادله یا مبتنی بر اصالت ماهیت بوده و یا مبتنی بر فهم خاصی از اصالت وجود هستند که قابل مناقشه می باشند. در نهایت نشان داده می شود که بنابر تفسیر صحیح از اصالت وجود، ماهیت تعین وجود است و وجود بدون تعین معنا ندارد؛ لذا هر وجودی دارای ماهیت است؛ چه محدود و چه نامحدود. با این حال چون وجود واجب نامحدود است، ماهیت او هم که به عین وجود او تحقق دارد، نامحدود خواهد بود. بر این اساس هیچ دلیل قاطعی برای نفی ماهیت از واجب الوجود وجود نداشته؛ بلکه برهان بر ماهیت داشتن واجب قایم است و واجب و ممکن به معنایی یکسان دارای ماهیت هستند؛ اگرچه مصداق ماهیت در آنها متفاوت است.

    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، اصالت وجود، اصالت ماهیت، واجب، ممکن
  • رسول رسولی پور، سارا بغدادی * صفحه 59


    نظریه مولینیزم (Molinism) بیش از هر چیز درصدد جمع میان آموزه مشیت الاهی و وفاداری به اراده آزاد فرد انسانی است. یکی از مواضع اختلاف در این میان، چگونگی علم خداوند و حدود آن است؛ به این معنا که چنانچه به نحوی به علم پیشین الاهی ملتزم باشیم، با توجه به اقتضایات چنین علمی، چگونه می توان به طور همزمان، اول، اراده آزاد را نیز در جانب مخلوق مختار حفظ نمود، و دوم، بی آنکه با نقض اختیار در جهت اخیر مواجه باشیم، آن را همسو با اراده ازلی و مشیت الاهی بدانیم. راه حل پیشنهادی مولینیزم، آموزه علم میانی است که به حسب آن، شرطی های خلاف واقع صادق متناظر با فعل مختار، به مثابه دست آویزی جهت برون رفت از معضل مزبور معرفی می شوند.  رابرت آدامز (Robert Merrihew Adams) فیلسوف تحلیلی مسیحی، با پرسش از اساس صدق شرطی های فوق الذکر، استدلالی در اثبات دوری بودن علم میانی، و همچنین پوچ بودن آن اقامه می کند؛ چه، تحلیل علم میانی ما را با این واقعیت مواجه می کند که علیرغم تلاش مولینیزم غایت آن، که همانا اثبات اختیار است، تامین نمی شود. از دیگر سو، تامس فلینت (Thomas Flint) دیگر فیلسوف مسیحی آمریکایی، ضمن نقدی مفصل، موضع آدامز را باطل می شمرد. در این مقاله، چنانکه از عنوان آن برمی آید، ابتدا به استدلال آدامز و سپس به نقد فلینت بر آن به طور مشروح پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مولینیزم، آموزه علم میانی، شرطی های خلاف واقع، فعل آزاد
  • اکبر قربانی صفحه 87

    آیا منشا الهی و آسمانی دین، با کثرت و تنوع انسانی و زمینی آن سازگار است؟ برای پاسخ به این پرسش، باید دانست که نزول حقیقت واحد الهی در ساحت انسانی، هم مستلزم تکثر و تنوع و هم مستلزم نوعی سازگاری همراه با محدودیت است. در واقع با توجه به ظرفیت های بشری و صلاحیت ها و اهلیت های خاص هر دسته از انسان‌ها، می توان به وجهی از تنوع و تعدد ادیان دست یافت که از یک سو ناشی از طبیعت انسانی و از سوی دیگر برخاسته از حکمت و رحمت الهی است. به تعبیر دیگر، پذیرش وحدت حقیقت الهی و آسمانی دین، منافاتی با پذیرش کثرت و محدودیت انسانی و زمینی آن ندارد. اینجاست که پای حاشیه بشری دین به میان می آید و تاثیر عوامل قومی و فرهنگی در دین و انشعابات درونی ادیان و نیز خاستگاه و جایگاه نظرپردازی های مربوط به شریعت و نظام های الهیاتی، نمایان می گردد. در این نوشتار، که با تاکید بر آراء و آثار فریتیوف شوان فراهم آمده است، ضمن پذیرش منشا الهی و وحدت حقیقی و متعالی ادیان، کثرت و تنوع آنها با توجه به مفهوم حاشیه بشری و متناسب با قابلیت های انسانی، تبیین می گردد.

    کلیدواژگان: دین، وحدت، کثرت، وحدت متعالی، حاشیه بشری
  • فاطمه احمدی*، مسعود عسگری صفحه 113

    کانت و هگل هر دو معتقدند که مسیحیت از دل نظام اخلاقی یهودیت برخواسته است و هر دو سعی می کنند که اصول جزمی دین مسیحیت را به واسطه تعبیری عقلانی در فلسفه شان جای دهند. اما هگل با تمایز مستدلی که بین طرق اندیشه دینی و فلسفی قایل شده، فلسفه دینش در قیاس با کانت از عمق بیشتری برخوردار است. کانت دین مسیحیت را به عنوان یک دین وحیانی با دو لحاظ ممکن طرح می کند. یکی به عنوان دین طبیعی و دیگری به عنوان دین تعلیم شده. از طرف دیگر نگاهی که هگل در برن به مسیحیت دارد، همان دین تعلیم شده کانت است؛ به این معنا که اصول اعتقادی لوازمی دارند که با عقل قابل شناخت نیستند. تلقی هگل از مسیحیت در فرانکفورت را می توان با دین طبیعی کانت تطبیق داد، به شرط آنکه لفظ عشق را در آثار این دوره هگل تعبیر دیگری از مفهوم عقل در فلسفه کانت بدانیم؛ به این معنا که برای هر دو وجهی بنیادی قایل شویم که خود به خود موجه و پایه و اساس دیگر تعالیم هستند و هر دو محتوای اخلاق را از قالب شرع به درمی آورند و خودمحرک می‌شوند. مقاله حاضر با روش تحلیلی- توصیفی به این بررسی تطبیقی می پردازد.

    کلیدواژگان: کانت، هگل، مسیحیت، دین طبیعی، دین تعلیمی
  • زینب درویشی صفحه 133

    تحلیل و بررسی مفاهیم فلسفی از گذشته دور در میان فیلسوفان مطرح بوده است. پرسش اصلی این پژوهش این است که آیا تفسیر شیخ اشراق از مفاهیم فلسفی درست است؟ از رهگذر این جستار با روش تحلیلی توصیفی معلوم می گردد که از دیدگاه  سهروردی نه تنها معقولات ثانی منطقی و فلسفی فاقد وجود خارجی مغایر هستند، بلکه به نفی مطلق تحقق خارجی آنها پرداخته و آنها را امور ذهنی صرف دانسته است و در سایه آن نظریه اصالت ماهیت و اعتباریت وجود را مطرح نموده است. منشا اشتباه شیخ اشراق در این نکته نهفته که تحقق خارجی مفاهیم را مساوی با تحقق انضمامی آنها پنداشته و از تحقق اندماجی غفلت نموده است. چنانچه مطابق دیدگاه مشهور فلاسفه نیز می توان گفت سهروردی از تحقق انتزاعی غفلت نموده و از تحقق انضمامی بر نفی مطلق تحقق خارجی استدلال نموده است. در حالی که این استدلال مبتنی بر تساوی انگاری مذکور است و با انکار این تساوی انگاری، قاعده فوق در مفاهیم فلسفی جاری نگشته و در عین متانت قاعده مذکور، مفاهیم فلسفی نیز دارای تحقق خارجی خواهند بود چه تحقق خارجی انتزاعی بنابر دیدگاه مشهور فلاسفه، و چه تحقق اندماجی که مورد پذیرش صدر المتالهین است.

    کلیدواژگان: معقولات اولی، معقولات ثانی، مفاهیم فلسفی، شیخ اشراق
  • محمد حسن فاطمی نیا صفحه 155

    در تقسیم، تیوری های فلسفه ذهن، همه انواع فیزیکالیست ها اعم از تقلیل گرا و غیرتقلیل گرا، یگانه انگار محسوب می شوند؛ چراکه قایل به فیزیکی بودن همه چیزند. دراین بین فیزیکالیست های تقلیل گرا علاوه بر این که همه چیز را فیزیکی می دانند، قایلند همه چیز قابلیت دارد به سطوح پایین فیزیک تقلیل یابد؛ اما غیرتقلیل گرایان در فیزیکالیسم، با این که همه چیز را فیزیکی تلقی می کنند، قایلند در ساحت فیزیک با اموری «نوخاسته» مواجه ایم که نمی توان آنها را به ذرات بنیادین فیزیک تقلیل برده و تبیینی میکروفیزیکال از آنها داشته باشیم؛ چراکه اساسا با امری نوخاسته مواجه ایم؛ اما «دوگانه انگاری ویژگی» با قایل شدن به غیرفیزیکی بودن ویژگی های ذهنی، قایل به دو گونه امر در عالم شده و در نتیجه هردو نظریه فیزیکالیستی یگانه انگارانه را از اساس کنار زده است. علاوه بر این، هرچند در دوگانه انگاری ویژگی همانند فیزیکالیسم غیرتقلیل گرا با تیره ای از ناتقلیل گرایی و نوخاستگی مواجه ایم، اما ناتقلیل گرایی و نوخاستگی در دوگانه انگاری ویژگی، به ترتیب «گونه»ای و «بنیادین» است نه «نوعی» و «سطحی». مقاله حاضر با روشن کردن مرزهای دقیق دوگانه انگاری ویژگی با فیزیکالیسم، بالخصوص نوع غیرتقلیل گرای آن، مانع خلط های بعدی می شود.

    کلیدواژگان: فیزیکالیسم تقلیل گرا، فیزیکالیسم غیرتقلیل گرا، دوگانه انگاری ویژگی، نوخاستگی، ابتناء
  • جواد ترکاشوند صفحه 179

    یکی از شیوه های متداول زمام داری در طول تاریخ فلسفه سیاست که فیلسوفان بسیاری به سنجش آن پرداخته اند، دموکراسی است و یکی از نخستین فیلسوفان پیش رو در این زمینه افلاطون است. چنان که، دموکراسی در جغرافیای فکری او بدترین نوع حکومت است که برخلاف سایر شیوه های زمام داری، قابلیت جهت گیری به امور مثبت را ندارد. در واقع، او دموکراسی را حکومت مردمان نادانی می داند که از مثل به دور هستند و سرانجام آن به عوام فریبی ختم می شود. از همین رو، این مقاله می کوشد، دیدگاه افلاطون در سنجش دموکراسی و نظریه «فیلسوف شاه» وی را بنحو روشنی در چشم انداز رساله جمهوری بکاود و راه کار افلاطون در هدایت امور جامعه، که به باور وی تنها فیلسوف شاه می تواند فرمانروای راستین یک جامعه باشد را تبیین کند. و در نهایت، نقدهایی که متفکران دوران رنسانس، مدرن و معاصر بر نظریه فیلسوف شاه او وارد ساختند را واکاوی می کند.

    کلیدواژگان: دموکراسی، عوام فریبی، جمهوری، افلاطون، فیلسوف شاه، منتقدان
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحه 207

    نظریه‌پردازی در مباحث معرفت‌شناختی و کاوش درباره ادراکات نفس انسانی، در حکمت الهی سهم عمده‌ای را به خود اختصاص داده است. اوج نظریه‌پردازی در حکمت متعالیه در این راستا، به اثبات برهانی آموزه اتحاد عاقل به معقول منتهی گشته است. مضاف بر تبیین جداگانه این آموزه، در آینه اقامه براهین آن هم می‌توان منظور قایلان را مشاهده کرد. حکیم سبزواری با آگاهی ژرف از مبادی هستی‌شناختی و مبانی نفس‌شناختی و سایر عناصر دخیل در تثبیت این آموزه، به اقامه براهین فشرده و متعدد پرداخته است. یکی از این براهین از طریق خلاقیت نفس نسبت به ادراکات و قیام صدوری آنها به نفس است. وی با فربه دیدن عناصر تثبیت‌گر مطلوب در آثار صدرالمتالهین، کافی دیده برهان را به اختصار ارایه کند و شرح مختصری راجع به آن با جملات فشرده‌تر بیان کند. این ایجاز عامل مهم انحراف برخی در فهم مقصود و گام نهادن به میدان معارضه گشته است. بیان برهان و عناصر آن، و بیان گزاره‌هایی که در نقش پشتوانه مستقیم آن است، روایی و استواری این برهان را آشکار ساخته و تعرض را به مصدر آن احاله می‌کند، نیز شبهه ابطال آموزه اتحاد عاقل به معقول را از طریق عدم وجود دلیل بر آن می‌زداید. 

    کلیدواژگان: اتحاد عاقل به معقول، عقل بسیط، قیام صدوری ادراکات به نفس
  • سید سجاد ساداتی نژاد، غلامعلی احمدی صفحه 227

    تلاش برای پی بردن به حقیقت نفس و نتایج حاصله ازآنها همواره مورد توجه فیلسوفان بوده و به عنوان یکی از دغدغه های سیر فلسفی آنها به شمار می رود. در همین راستا تعاریف زیادی از نفس ارایه داده اند، عده ای به قدم و برخی به حدوث نفس اعتقاد داشتند و گروهی هم همانند ابن سینا به مجرد بودن نفس در ابتدای پیدایش، و صدرا به مادی بودن نفس در آغاز ایجاد اعتقاد داشتند بطوری که ابن سینا بیان می کند حدوث نفس همراه با حدوث بدن است، یا به تعبیری حدوث نفس «مع البدن» است. نفس انسانی نزد ابن سینا از اول فطرت هنگام حدوثش مجرد عقلی است، اما در نظر صدرا نفس ابتدا امری مادی است و حقیقتی ذومراتب است که بدن، مرتبه نازله آن است. بر این اساس، هرگونه فعل و انفعالی در هر مرتبه که باشد، با فعل و انفعال در مراتب بالاتر و پایین‏تر رابطه دارد و بالاخره آنکه سبب اختلاف اساسی در میان دو حکمت مشاء و متعالیه شد، اعتقاد و عدم اعتقاد به حرکت جوهری می باشد که در پرتوی آن این بحث جان تازه ای می گیرد.

    کلیدواژگان: نفس، قوای نفس، حرکت جوهری، ابن سینا، ملاصدرا
  • حسن مهرنیا، عاطفه فتح اللهی صفحه 249

    تحقق حکومت عادلانه و فضیلت محور بر پایه اصول عقلانی و اخلاقی، همواره در کانون توجه پیامبران و انبیاء الهی و اندیشمندان بوده است. از همین رو افلاطون نیز در مجموعه آثار خود طرح واره ای از یک جامعه ایدیال و فضیلت مندانه را به تصویر می کشد و تلاش می کند با تعیین چارچوب های کلی چنین مدینه ای، جامعه یونان باستان را از حضیض تباهی و فساد به سمت یک دولت عقلانی و اخلاقی رهبری کند. در اینجا، اندیشه سیاسی وی آنگونه که در محاورات تیمایوس و کریتیاس و نیز در رساله جمهوری و قوانین معرفی شده است، مورد بررسی قرار می گیرد. ایده محوری افلاطون در محاورات تیمایوس- کریتیاس مبتنی بر «داستان آتلانتیس» است؛ به گونه ای که در بادی امر به نظر می رسد او نظریه آرمانشهر خود در جمهوری را از این اسطوره و داستان وام گرفته است. از این رو در نوشتار حاضر به بررسی این فرضیه و میزان اعتبار و وثاقت آن پرداخته ایم. اما نتیجه پژوهش این است که این داستان می تواند برساخته ذهن خلاق افلاطون بوده باشد و بر اساس مطالعات علمی دانشمندان در سده های اخیر شواهد عینی دال بر وجود چنین جزیره ای در گذشته های دور یافت نشد، و یا دست کم قطعیت آن مورد تردید قرار گرفته است. با این حال، قدرت خلاقیت فکری و توان بالفعل افلاطون در استفاده از قالب داستانی -تخیلی و ژانر ادبی در حوزه فلسفه، بسیار قابل تامل و شگفتی است و این مساله اساسا چیزی از اعتبار نظریه آرمانشهر او نمی کاهد.

    کلیدواژگان: افلاطون، آتلانتیس، آرمانشهر، اندیشه سیاسی، واقعیت یا خیال
  • ابراهیم رستمی صفحه 279

    پایه و اساس همه اصول و فروع آموزه های دینی اصل توحید است. در مورد حقیقت توحید آراء متعددی بیان شده است. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی - تطبیقی در صدد دست یابی به فهم صحیح مساله توحید با همه مراتب آن در عالم هستی است. از این رو اولا و بالذات به تحلیل توحید ذاتی در فلسفه اسلامی اعم از مشایی و صدرایی و عرفان نظری و تطبیق آنها با یکدیگر، و ثانیا به تبیین توحید صفاتی و افعالی پرداخته شده است. از نتایج این پژوهش آن است که واقعیت و حقیقت یک چیز است و تفاوت فلسفه و عرفان، در فهم واقعیت هستی است. در فلسفه اسلامی، اعم از مشایی و صدرایی، إسناد وجود به ماسوی الله را حقیقی دانسته و معتقد به توحید واجب الوجود در راس سلسله علل و وجود بوده و اینکه خداوند در عین بساطت، دارای همه کمالات وجودی به نحو اعلی و اتم است. در تبیین توحید افعالی، فلسفه مشایی راه کار علیت طولی، و فلسفه صدرایی، معد بودن موجودات را مطرح می نمایند؛ اما عرفا معتقد به توحید موجود هستند و اینکه موجود حقیقی یک چیز بوده و آن ذات حق تبارک وتعالی است، ضمن اینکه إسناد هستی به سایر اشیاء مجاز است و آنچه فلاسفه، توحید می‌نامند، تعینی از تعینات آن حقیقتی است که موضوع عرفان نظری است. همه اشیاء، مظاهر اسماء و صفات حق بوده و فاعلیت آنها در واقع مرآت و شیون فاعلیت خدای سبحان است.

    کلیدواژگان: توحید ذاتی، توحید صفاتی، توحید افعالی، فلسفه اسلامی، عرفان نظری
  • غلامحسین خدری صفحه 305

    انتشار دو رساله  مهم از فیلسوف، عارف، متکلم و فقیه اندلسی ابن مسره توسط  محمد کمال ابراهیم جعفر، استاد و محقق فاضل دانشگاه قاهره در مجموعه چستر بیتی(Chester Beatty) دوبلین (ایرلند) در سال های 1978 و 1982 میلادی، چالش گسترده ای را پیش روی محققان درباره اندیشه ها و آراء سر سلسله جنبان نوعی حکمت عرفانی در غرب جهان اسلام، ایجاد نمود. این آثار به خودی خود نشان دهنده بنیان و اصول نخستین نمونه‌های تفکر حکمی عرفانی در اندلس است. پیچیدگی توام با ایجاز این دو رساله گواهی بر صورتی خاص از فلسفه عرفانی است که بعدها در اندلس اهمیت و رواج پیدا کرد. ابن عربی در فتوحات و فصوص خود را همچون دیگر فیلسوفان اندلسی همانند ابن باجه و ابن طفیل وامدار این نحوه تفکر می داند. البته این دو رساله مجدد توسط جی. کنی(J. Kenny) در سال 2002 میلادی و گاریدو کلمنته (Garrido Clemente) در سال 2007 میلادی تجدید چاپ شدند. آخرین ویرایش این متون، توسط گاریدو کلمنته، با ارزیابی او از کاستی‌های نسخه‌های پیشین تدارک و تقریبا کامل و بدون نقص به زیور طبع آراسته شد. بنابراین، خوانش صحیح، تجزیه و تحلیل دقیق این متون نه فقط برای تشکیل دورنمایی منسجم از تفکر ابن مسره، بلکه برای بازسازی پیچیدگی‌های دوران تکوین دنیای فکری اندلس (که سهم مهمی در انتقال فلسفه و فرهنگ به غرب ایفا کرده است) نیز بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله ضمن آوردن  ترجمه فارسی  رساله الاعتبار (که به زبان عربی نگاشته شده است)  گزارشی تحلیلی از آراء و نظراتش از یک سو و بستر و زمینه های تکوین آنان از سوی دیگر، ارایه می‌دهیم. امید آن است تا این تلاش ها منجر به التفات عمیق محققان و دانش پژوهان به گنجینه های حکمت و عرفان ناب در غرب جهان اسلام گردد.

    کلیدواژگان: ابن مسره، فلسفه عرفانی، اندلس، محمد کمال ابراهیم جعفر
|
  • Zohreh Zareei Page 7

    The subject of philosophy is absolute existence, which encompasses other levels, from the Supreme Being to the last levels of existence.The center of existence and the series of beings, which is often interpreted as obligatory, is known in the philosophy of illumination as the "Noor al_Anwar". Suhrawardi in his enlightenment system, after proving "Noor al-Anwar" and his unity, negates the superfluous attributes of that field. He has also offered a novel view of his science and action.Although Mulla Sadra considers his «Gotham sediqin» on the obligatory proof to be close to Suhrawardichr('39')s argument, but considering the validity of existence in Suhrawardichr('39')s philosophy, he has considered Ibn Kamunachr('39')s doubt on his method of obligatory proof.Regarding science and other attributes of God, he has either criticized Suhrawardichr('39')s speech or has adopted different opinions with him in some details. In the present article, while expressing Suhrawardichr('39')s views on this subject, Mulla Sadrachr('39')s differences and criticisms against him have been discussed.

    Keywords: Sheikh Ishraq, Mulla Sadra, Proof of Obligation, Knowledge of God, Denial of Attributes
  • Reza Naqavi, Gholamreza Fayyazi Page 35

    In this article, we review the main reasons of Muslim philosophers for denying the nature of the necessary being. First, by separating the three meanings of nature and three different interpretations of the originality of existence, We try to get a clear picture of the conflict. Then we mention the most important arguments for denying the nature of the necessary being And we show that most of these arguments were either based on the originality of nature or are based on a particular understanding of the originality of existence that is debatable. Finally, we show that according to the correct interpretation of the originality of existence The nature is determination of existence, and existence without determination has no meaning.Therefore, every being has a nature; Both limited and unlimited. However, because the necessary being is unlimited, its nature, which which exists with the same existence, will be unlimited. Accordingly, there was no conclusive reason for denying the nature of the necessary being, but There is argument that necessary being  has nature. Necessary and possible beings  have nature  in the same meaning.However, the referencce of nature is different in them.

    Keywords: Existence, Quidity, Originality of Existence, Originality of Quidity, Necessary, Possible
  • Rasoul Rasoulipour, Sara Baghdadi Page 59

    More than anything else, Molinism seeks to prove the compatibility between providence and free will. One of the current debates is what God’s knowledge is and its limits. That is, if we accept middle knowledge, how can we believe in two things; First, the freedom and second, the Compatibility of free will with divine providence. Molinism’s suggested solution is middle knowledge. Based on the middle knowledge, the counterfactual that corresponds to a free action is the solution to this problem. Asking the truth validity of these conditionals, Adams argues that middle knowledge is the begging the question and absurd. Because the analysis of middle knowledge tells us that despite the efforts of Molinism, freedom is not proven. On the other hand, in a detailed critique, Flint dismisses Adamschr('39') claim. In this article, as its title suggests, first Adamschr('39') argument and then Flintchr('39')s critique of it are discussed in detail.

    Keywords: the Molinism, the Middle Knowledge, the Counterfactuals of Creaturely Freedom, the Free Action, Robert Adams, Thomas Flint
  • Akbar Qorbani Page 87

    Is Divine origin of religion consistent with its human diversity? When Divine unique truth is revealing to human sector, it implies plurality, adaptation and limitation. Indeed, the plurality of religions is result from diversity of Revelation according to the human capacities and receptacles, and this plurality and diversity is according to Divine wisdom and compassion. In other words, Divine unity of religion isn’t in contradiction with its human plurality and limitation. So there is a human margin wherein ethnic or cultural factors have the first word, and many of the speculations of exoterism and theological systems belong to this sector. Through emphasizing on Frithjof Schuon’s view, in this paper the Divine origin and transcendent unity of religions is accepted, and diversity of religions according to human margin is explained.

    Keywords: religion, unity, plurality, transcendent unity, human margin, Schuon
  • Fatemeh Ahmadi, Masoud Asgari Page 113

    Both kant and hegel both recognize that Christianity arose out of Judaism's ethical system, and both tried to fit the dogma of the Christian religion by rational interpretation in their philosophy, Of course, Hegel holding a reasonable distinction between the ways of philosophical and religious thought, his religion has greater depth in analogy with Kant's philosophy. Kant plans to Christianity as a revelation to two terms as possible. one as a natural religion and the other one as religion is didactic. on the other hand look at Hegel in Bern to Christianity, is the religion of didactic of kant, in the sense that it dictates the necessity of principles that are not knowable by reason. And also hegel's conception of Christianity in frankfurt can be adapted to natural religion of Kant, provided that we put the word love in works of this period in the hegel philosophy as another interpretation of reason in the kant philosophy , in the sense that we distinguish for both fundamental aspect which on their own are justified and foundation other teachings, and both bring the moral content of religion form and both are stimulants.

    Keywords: Kant, Hegel, Christianity, Natural Religion, Didactic Religion
  • Zeynab Darvishi Page 133

    Analysis and study of philosophical concepts has long been discussed among philosophers. The main question of this research is whether Sheikh Ishraq’s interpretation of philosophical concepts is correct? Through this research, it becomes clear through descriptive analytical method. And he has considered them as mere mental matters and in the shadow of it, he has proposed the theory of the originality of the nature and validity of existence. The source of Sheikh Ishraq’s mistake lies in the fact that external realization equates concepts with concrete realization and neglects the realization of integration. Is. While this argument is based on the said egalitarianism, and by denying this egalitarianism, the above rule has not been current in philosophical concepts, and at the same time the philosophical concepts will have external realization, whether abstract external realization according to the famous view of philosophers or Realization of the image that is accepted by Sadr al-Mutachr('39')allehin.

    Keywords: The first intellects, The Second Intellects, Philosophical Concepts, Sheikh Ishraq
  • Muhammad Hasan Fateminia Page 155

    In the division of theories of the philosophy of mind, all kinds of physicalists, whether reductionist or non-reductionist, are considered Monist; because they believe in the physicality of everything. Reductionist physicists, on the other hand, believe that in addition to knowing everything as physical, everything can be reduced to lower levels of physics; But non-reductionists in physicalism, although they consider everything to be physical, believe that in the field of physics we are confronted with "emergent" things that cannot be reduced to the fundamental particles of physics and given a microphysical explanation of Have them; Because we are basically dealing with something new; But "property dualism", by acknowledging the non-physical nature of mental features, believes in two kinds of things in the universe and, as a result, has fundamentally rejected both Monist physicalist theories. Moreover, although in feature dualism, as in non-reductionist physicalism, we encounter a genus of non-reductionism and novelty, non-reductionism and novelty in property dualism are "species" and "species," respectively. Is "fundamental", not "typical" and "superficial". The present article prevents further sputum by clarifying the exact boundaries of the dualistic nature of property with physicalism, especially its non-reductionist type.

    Keywords: Reductive Physicalism, Non-Reductive Physicalism, Property Dualism, Emergent, Supervenience
  • Javad Torkashvand Page 179

    One of the most common ways of governing throughout the history of political philosophy that many philosophers have studied is democracy, and one of the first leading philosophers in this field was Plato. For example, democracy in his intellectual geography is the worst kind of government that, unlike other forms of government, does not have the ability to focus on positive things. In fact, he sees democracy as the rule of ignorant people who are far from ideal, and which ultimately leads to democratization. Thus, this article seeks an analysis Platochr('39')s view of democracy and the theory of the "Philosopher King" in the context of the Republic. And explain Platochr('39')s strategy in governing the affairs of society, which he believed only the  philosopher kingchr('39')s could be the true ruler of a society. Finally, it examines the critiques of Renaissance, modern, and contemporary thinkers on the theory of his philosopher king.

    Keywords: Democracy, Critique, Philosopher king, Plato, Demagogy, Republice, Motivation
  • Muhammad Reza Ershadi Nia Page 207

    There has been a big room for theorizing about epistemological issues and studies on human perceptions in divine wisdom. The milestone of this theorizing is the doctrine of unity of intellect and intellectual. Beside to respected arguments, one could see the intention of holders of this doctrine. Hakim E Sabzewari, with all awareness about the epistemological and psychological grounds of it, had tried to advanced a few short arguments for it; one of which is based on self-production of perceptions. For he thought Mulla Sadra put a lot of unnecessary details into the arguments; thus he eliminates what is neglectable. This briefness leads many to deny them. Therefore, restating the details, which are the source that support the argument, proves the validity and authenticity of the argument, and shed a light of the mistakes of deniers.

    Keywords: Unity of Intellect, Intellectual, Self-Production of Perceptions Argument, simple intellect
  • Seyyed Sajad Sadati Nejad, Gholamali Ahmadi Page 227

    Philosophers have always been interested in trying to understand the truth of the soul and its results. And it is considered as one of the concerns of their philosophical course. In this regard, they have provided many definitions of the soul. Some believed in the old and some in the new. And a group like Ibn Sina believed in the singleness of the soul at the beginning of creation and Sadra in the materiality of the soul at the beginning of creation. As Ibn Sina states, the occurrence of the soul is accompanied by the occurrence of the body, or in other words, the occurrence of the soul is "with the body". According to Ibn Sina, the human soul is intellectually single from the beginning of its nature when it occurs but in Sadra's view, the soul is first and foremost a material thing, and it is a hierarchical truth to which the body is a descendant. Accordingly, any interaction at any level is related to interaction at higher and lower levels. And finally, what caused the fundamental difference between the two peripatetic and transcendent wisdoms is the belief and disbelief in the movement of the substance, in the light of which this discussion takes on a new life.

    Keywords: soul, soul faculties, substantial motion, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Hasan Mehrnia, Atefeh Fathollahi Page 249

    The realization of a justice and virtual government that based on rational and moral principles has always been in the focus of the divine prophets and thinkers. That is why Plato depicts a schematic of an ideal and virtuous society in his collection of works. By stipulating the general framework of such a city, he seeks to lead ancient Greek society from the abyss of destruction and corruption to a rational and moral state. In the present thesis, his political thought is examined as introduced in the dialogues of Timaeus and Critias, as well as in the Treatise on the Republic and the Laws. Plato's central idea in the Timaeus-Critias dialogues is based on the "Story of Atlantis"; So that at the beginning, it seems that he has borrowed his theory of the utopia in the republic from this myth and story. Therefore, in the present paper, we have examined this hypothesis and its validity and reliability. But the conclusion was that this story could have been made by Plato's creative mind, and according to scientific studies by scientists in recent centuries, no objective evidence for the existence of such an island in the past distant has been found, or at least its certainty questioned. However, the power of Plato's intellectual creativity and actual ability to use fiction and literary genres in the field of philosophy is very thought-provoking, and this basically does not diminish the validity of his utopian theory.

    Keywords: Plato, Atlantis, utopia, political thought reality or fiction
  • Ibrahim Rostami Page 279

    The basis of all principles and sub-principles of religious teachings is the principle of monotheism. Numerous opinions have been expressed about the truth of monotheism. The present study with an analytical-comparative approach seeks to achieve a correct understanding of the issue of monotheism in all its levels. Therefore, firstly and in essence, the analysis of intrinsic monotheism in Islamic philosophy, including Mashaei and Sadraei, and theoretical mysticism and their comparison with each other, and secondly and consequently, the unity of attributes and actions has been explained. One of the results of this research is that reality and truth are one thing and the difference between philosophy and mysticism is in understanding the reality of existence. In Islamic philosophy, both Mashaei and Sadraei, consider the attribution of existence to God other than God and believe in the obligatory monotheism at the top. It is a series of causes and existence and that God, at the same time, has all the existential perfections in a supreme and atomic way. But mystics believe in the monotheism of existence and that the real being is one thing and that is the essence of the blessed and transcendent right and the attribution of existence to other objects is allowed and what philosophers call monotheism is a determination of the definition of that truth which is the subject of theoretical mysticism.

    Keywords: Intrinsic Monotheism, Attribute Monotheism, Verbal Monotheism, Islamic Philosophy, Theoretical Mysticism
  • Gholam Hossein Khedri Page 305

    These two dissertations were republished by J. Kenny in 2002 and Garrido Clemente in 2007. Clements after surveying and removing the deficiencies of previous version published the final version and edition of these texts.  The proper reading and analysis of these texts not only prodided a comprehesive outlook of the formation of Ibne Mosare thoughts, but also proved to be a reconstruction of Andulsia evolutinay intellectuality world (which paied a great contribution to the transmition of philosophy and culture to the west). This research introduces the Persian translation of Aleatebar dissertation and provides an analytical report of his ideas and attitudes on the on hand, and presents the evolutionary ground and backgrounds on the other hand. It is hoped that these endeavours culminate in deep attention of the intellectuals and scholars to the pure mystic and wisom treasures in west of Islam world. The second part of the article, deals with the translation of Kitab Khavas Al-Huruf which is indicator of inner interpretation of The Holy Qoran broken letters.

    Keywords: Ibn Masarra, Resale Al-Ietibar, Kitab Khawass Al-Huruf, Andalus, Muhammad Kamal Ibrahim Jafar, Philosophy of Mystic